autobedrijf-buitenbos-katwijk

APK verlopen: afspraak maken voor de vervaldatum

Is de APK verlopen? Het is belangrijk om de APK vervaldatum van uw auto goed in de gaten te houden. U bent verplicht om de auto op tijd te laten keuren, omdat rijden zonder een geldige APK strafbaar is. Zowel de politie als de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) kunnen honderden euro’s aan boete opleggen als u wordt aangehouden en de APK blijkt niet meer geldig te zijn.

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Het is een wettelijk verplichte keuring, om te controleren of de auto nog aan een aantal belangrijke eisen voldoet. Het gaat om eisen op het gebied van veiligheid en milieu, belangrijk om met de auto te mogen blijven rijden. Zodra de APK vervaldatum in zicht komt zal de RDW u een brief sturen, zodat u de tijd heeft ome en afspraak te maken, bijvoorbeeld bij onze garage in Katwijk.

Het is belangrijk om de APK niet te laten verlopen. U bent zelf verantwoordelijk voor de tijdige keuring. Het voorkomt boetes en problemen bij een eventuele aanrijding. Heeft u schuld aan een aanrijding en was de APK niet (meer) geldig? Dan kan een verzekeraar bepalen dat u niet verzekerd was, waardoor u zelf voor de kosten op dient te draaien.

APK verlopen: wat nu?

Is de APK verlopen en bent u benieuwd wat u moet doen? Artikel 11 van het Besluit Voertuigen biedt de ruimte om de keuring alsnog uit te voeren. Dat dient te gebeuren binnen 2 maanden van de APK vervaldatum.

Let op: binnen die 2 maanden mag de auto alleen stilstaan op de openbare weg. Het is niet toegestaan om er mee te rijden.

Zodra er 2 maanden voorbij zijn gegaan na de APK vervaldatum mag de auto ook niet meer op de openbare weg staan. Het kenteken moet geschorst worden of er moet alsnog een keuring plaatsvinden. Zodra de APK verlopen is kunt u dus het best meteen een afspraak maken, zodat wij de Algemene Periodieke Keuring voor u kunnen uitvoeren in onze werkplaats in Katwijk.

Kenteken schorsen: geen APK-verplichting

Voorkom dat u de APK keuring moet laten uitvoeren? U kunt een APK check doen om na te gaan wanneer dat het geval is. En wilt u voorkomen dat de keuring verplicht blijft terugkomen? U kunt het kenteken schorsen. He tis dan niet meer nodig om de auto periodiek te laten keuren. Ondertussen mag u er ook niet meer mee rijden, omdat het kenteken geschorst wordt.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een APK keuring en onze andere diensten in de werkplaats? Neem contact met ons op, dan maken we graag een afspraak bij ons in Katwijk of leggen we u uit wat er mogelijk is.